Tuesday, November 17, 2009

Rahsia hati 17

Bab 17

Dania merenung wajah Wardina yang duduk bertentangan dengan dirinya. Nasi lemak yang dipesan sebentar tadi belum disentuhnya lagi. “Apa hal kau ajak aku keluar awal-awal pagi ni? Ajak breakfast pulak tu! Kau lupa ke aku kerja hari ni.”
“Kau tu big boss. Lewat sikit, no hal punya.” Wardina tersengih.
“Ye la tu! Banyak la kau punya songeh. Hmm….kau kalau ajak aku keluar mesti ada sebab. Cepat la cakap!” Dania terus menjamah nasi lemak itu. Hmm...sedap boleh tahan tapi mana boleh lawan dengan nasi lemak yang dimasak oleh Mak Munah.
”Hairi!”
Matanya Dania tepat merenung Wardina sebaik saja mendengar nama Hairi. ”Kau ni memang nak kena dengan aku, Wardina. Setiap kali aku jumpa kau saja, nama tu yang kau asyik sebut. Kau sebenarnya kawan siapa? Aku ke Hairi.”
”Aku nak tahu saja la. Macam-macam soalan tengah bermain dalam otak aku ni? Kalau aku tak tanya, aku tak senang duduk! So boleh aku tanya?” tanya Wardina tanpa segan silu.
”Kau ni! Haaa.....tanya la!” Dania mengalah. Kalau aku tak bagi tanya, hmmm...sampai keesokkannya la Wardina ni kacau aku.
”Handsome tak, tunang kau bila jumpa secara face to face?” tanya Wardina.
“Tak!” Wajah Halina bersahaja.
“Tapi …..member aku beritahu, tunang kau tu handsome giler. Ramai orang tergila-gilakan dia. Tak ada mana-mana perempuan pernah menolaknya.” Wardina terkejut dengan jawapan Dania. Dari jawapan Dania, dia macam tak ada apa-apa perasaan langsung. Sejak dari bangku sekolah lagi, ramai lelaki sukakannya tetapi jangan harap la Dania nak layan. Dia hanya tumpukan perhatian pada pelajarannya saja.
“May be mata member kau tu ada problem. Hairi tu tak handsome la. Kalau nak bandingkan antara Ali dan Hairi, aku rasa Ali handsome lagi. “ Dania minum secawan air coffee di hadapannya. Sebenarnya, dia akui Hairi memang handsome tetapi ingatkan balik perangai Si Hairi tu. Reject!
“Apa!” Bulat mata Wardina mendengar kata-kata Dania. ”Aaaaa...Ali, bodyguard kau tu! Kau ni biar betul ataupun mata kau tu yang ada problem. Ali tu kurus kering, kulitnya hitam dan muka dia nak macam ala-ala negro sikit. Itu kau kata handsome.” Wardina membuat mimik muka.
”Kau ni! Jangan pandang orang hanya pada rupa saja, hati tu penting. Kalau muka handsome tapi perangai macam setan! Kau nak ke?”
”Aku tak percaya la cakap kau. Kau ada gambar Hairi, tak? Aku nak tengok! Biar aku sendiri yang beri pendapat.” tanya Wardina. Dia masih tak puas hati.
”Tak ada. Satu keping pun tak ada.” Dania kembali menyambung makan nasi lemaknya. Kalau dilayan Wardina ni, alamatnya aku ni kebulur la nanti.
”Kau ni pelik betul la! Gambar tunang sendiri pun tak ada. Kalau kau kahwin nanti macama mana ?”
”Siapa kata aku nak kahwin dengan dia?”
”Apa! Habis tu kalau kau tak nak kahwin dengan Hairi, kenapa kau bertunang dengan dia?” Wardina terkejut dengan pernyataan Dania.
”Rahsia!” jawab Dania.
Mata Wardina terkebil-kebil merenung Dania yang begitu asyik makan. Kawan aku ni biar betul. Dia ingat perkara ni main-main ke? Aduh....pening kepala aku dibuatnya dengan perangai Dania ni. Nasib baik kau seorang saja bestfriend aku!

****************************

”Aku bengang giler dengan perangai Dania tu. Dia sengaja nak malukan aku semalam.Atuk dan mama aku percaya bulat-bulat dengan lakonan dia tu” Hairi meluahkan perasaanya. Dia tidak tidur langsung semalaman sebab masih lagi geram dan bengang dengan kejadian semalam.
”Betul ke atau kau tu yang sensitif sangat!? Sejak dari dulu lagi, kau ada tanggapan negetif kat Dania. Cuba kau adjust sikit anggapan kau. Ubah negatif ke positif ! Pasti kau akan nampak kebaikkan Dania.“ Nasihat Zaki pada sahabatnya itu.
”Kau pun sama macam atuk dan mama aku. Aku saja yang salah, tak betul, jahat! Eh, Dania tu bukannya sukakan aku! Dia nakkkan duit, pangkat, nama dan harta aku. Dia memang perempuan pisau cukur!”
”Kau ni memang kera sumbang. Tak ambil tahu langsung apa yang berlaku kat sini.” Zaki menggelengkan kepalanya. Kata-kata Hairi membuatkan dia hampir ketawa.
”Meh la, aku cerita sikit pada kau tentang siapa sebenarnya tunang kau tu! Kau ada search tak nama Dania kat internet?”
Hairi menggelengkan kepalanya. Apa yang cuba disampaikan oleh Zaki ni? Apa kena mengena dengan internet pulak?
”Bila kau taip saja nama Tengku Dania Dahlia, nama Dania akan keluar! Kau nak tahu kenapa? Sebab nama Dania tersenarai dalam 10 orang yang terkaya di Malaysia. Ranking kedua selepas Tan Sri Daud. Sebut saja nama Dania semua orang kenal! Dalam usia muda, dia menjawat jawatan Pangarah Urusan Global Bersatu. Dia juga merupakan nadi penggerak Global Bersatu sehingga Global Bersatu tersenarai sebagai antara 10 syarikat gergasi yang berjaya dan setaraf dengan syarikat gergasi lain di dunia. Dania juga pernah jadi cover majalah Dewan Perniagaan. Kau tahu tak majalah tu hanya akan menyiarkan berita tentang usahawan yang berjaya saja di Malaysia dan Dania merupakan wanita pertama yang gambarnya disiarkan sebagai cover majalah Dewan Perniagaan. Bukan calang-calang orang boleh terpilih untuk jadi model bagi majalah tu.” terang Zaki panjang lebar.
”Kau! Bila taip nama kau kat internet, ada keluar tak result tentang kau! Tak ada kan! Ada tak gambar kau jadi cover majalah Dewan Peniagaan! Hmm....tak ada langsung.Entah-entah majalah Dewan Perniagaan pun kau tak pernah baca” Zaki ketawa
Hairi mengetap bibirnya menahan marah bila Zaki memperlekehkan dirinya.
”Lagi satu, kau boleh buat statement yang Dania nakkan harta, nama, pangkat dan duit kau! Kau ni! Nama? Dania dah ada nama pun. Sebut nama dia saja, satu Malaysia kenal siapa dia. Pangkat? Dania dah ada pangkat pun. Keturunan raja. Tengku lagi. Kau? Nama kau ada syed, tengku, raja? Tak ada! Duit pulak? Kau tahu gaji sebulan Dania berapa? Rm30 ribu. Itu tak termasuk lagi keuntungan yang diperoleh dari syarikat yang dilabur oleh Dania. Kalau total semua la kan, hmm....aku rasa gaji di sebulan RM 2 juta kot. Kau? Kerja pun belum. Duit pun atuk kau yang bagi. Ni....harta pulak, kau kata Dania nak harta kau! Tak logik la. Harta Dania ada banyak harta lagi dari kau. Dia ada hotel, chalet, pulau, kapal terbang persendirian, bot mewah, beribu-ribu tanah kat Malaysia ni milik Dania, setiap negara ada rumah mewah rehat milik Dania lagi, anak-anak syarikat miliknya lagi dan macam-macam lagi. Itu tak termasuk lagi harta yang akan diwarisinya dari Tan Sri Daud. Harta dia 10 kali ganda dari kau. Kalau ikutkan dari pandangan orang lain, kau tu yang nakkan harta, duit, nama dan pangkat Dania.” Zaki tersenyum puas. Dia hanya cuba nak sedarkan diri Hairi saja.
Bulat mata Hairi mendengar kata-kata Zaki. Biar betul tapi Dania nampak macam biasa saja. Tak ada gaya macam anak orang kaya. Selama ini anak orang kaya yang dia kenal berlainan macam Dania. “Kau ni biar betul! Atau kau sengaja rekakan cerita untuk naikkan kemarahan aku!”
”Kau percaya atau tak itu terserahlah kat kau. Jangan nanti kau kata aku tak beritahu kau apa-apa.” Zaki menggelengkan kepalanya. Susah betul nak celikkan mata Si Hairi ni. Diri dia saja yang betul.
Hairi terdiam. Di fikirannya bermain-main bermacam-macam soalan. Ingin ditanya tapi takut kalau Zaki akan ketawakan dirinya. Biar aku sendiri la cari jawapannya.

************************************************

”So Daniel tengah menyorak la sekarang ni?” tanya Wardina lagi.
”Bukan menyorok! Bercuti.” Dania tersenyum.
“Sama saja la. Atuk kau tak mengamuk ke sampai sekarang dah 2 minggu tak ada khabar berita tentang adik kau?”
“First tu mengamuk la lepas tu tak ada lah. Dia dah terima kenyataannya kot.” Dania mengambil kuih karipap daging dan dimakannya.
”Kenyataan apa pulak?” soal Wardina lagi.
”Kau ni bagi la aku nak makan jap!” Dania mengetap bibirnya. Tak sabar-sabar.
”Ok!” jawab Wardina. ”So?”
Dania menggelengkan kepalanya. Tak seminit pun, dia dah tanya soalan balik.Wardina ni dah nak kena dengan aku ni! ”Yang atuk tak boleh paksa Daniel ikut saja semua arahannya. Faham! Clear!”
”Oooo......Dania, dari tadi aku perasaan yang mamat kat belakang kau tu asyik pandang kita saja. Wah...handsomenya! Tergugat iman aku.” Mata Wardina tepat melihat lelaki yang berpakaian kot hitam yang masih memandang ke arah mereka berdua.
”Control sikit. Ingat sikit tunang kau tu!” kata Dania. Dia berpaling ke belakang. Dania mengeluh.Dia kenal siapa lelaki itu. Dania terus minum cawan berisi air coffee itu sehingga habis. ”Kau nak tengok sangat tunang aku kan!Itu la tunang aku!” beritahu Dania.
’’Apa!” Terbeliak biji mata Wardina bila mendengar pengakuan Dania. ”Gila kau! Handsome la tunang kau ni jika nak bandingkan dengan Ali. Kau ni ada masalah mata ke?”
”Suka hati kau la. Breakfast ni kau kata nak belanja kan! So aku ucap terima kasih sebab belanja aku pagi ni. Aku nak kena pergi dulu. Bye!” Dania terus bangun.
”Dania!” Wardina terkejut. Ala aku tak habis cakap lagi ni. Dia dah cabut dah. Wardina segera mengeluarkan duitnya dan diletakkan di atas meja. Dia segera mengekori Dania yang sudah jauh meninggalkannya.
Dania tersenyum melihat lelaki yang tiba-tiba menghalang perjalanannya. Hai...mamat ni tak serik lagi ke nak cari pasal dengan aku! ”Can I help you?” tanya Dania.
”Kau jangan berpura-pura baik depan aku la, Dania!” kata Hairi. Dia merenung wajah Dania. Cantik! Lagi cantik bila dia tersenyum bila menampakkan lesung pipit di kedua-dua belah pipi Dania. Inilah kali pertama dia melihat wajah Dania secara dekat. Kulitnya putih dan licin. Tiada secalit make up pun diwajahnya. Simple! Natural beauty! Hairi dalam diam mengakui kecantikannya tunangnya.
“Awak nak apa, Encik Hairi? Bagi Dania masa itu penting, don’t waste my time!”
Lamunan Hairi terganggu. Hish…kenapa dengan aku tadi? Tak boleh ! Tak boleh! Kenapa aku boleh terfikir macam tu? “Kau kata aku buang masa kau?”
“Dania tak cakap macam tu pun, kalau awak rasa seperti itu so Dania terima sajalah.” Dania masih tersengih. Dia suka bila melihat lelaki itu naik angin.Kenapa ye? Seronok?
”Kau ni memang perempuan hipokrit! Tak berpelajaran langsung. Kau ingat kau siapa?” jerit Hairi. Suaranya ditinggikan.
”Hairi, stop it!” Zali memegang lengan Hairi. Zali melihat orang yang berada di Coffee House itu sedang melihat ke arah mereka.
Dania ketawa kecil. Berkerut dahi Hairi melihat gelagat Dania.
“Dania! Apa halnya ni?” Wardina menghampiri Dania. Dia terkejut lelaki itu menjerit pada Dania.
“Sekarang ni cuba lihat siapa yang tak berpelajaran? Menjerit macam orang gila!” Dania melirik matanya ke arah orang ramai yang berada di sekeliling mereka
Hairi terkejut bila lihat orang ramai sedang melihat ke arah mereka berdua. Wajahnya berubah.
“Cik Muda ada masalah ke?” tanya Ali yang tiba-tiba berada di belakang Hairi. Hairi menoleh ke belakang. Dia terkejut bila ada 4 orang lelaki di belakangnya.
“Tak ada apa-apa. Jom, saya dah lewat ni.” Jawab Dania dengan lembut. “ So Excuse me!” kata Dania apabila Hairi masih lagi menghalang perjalanannya.
Hairi bergerak ke tepi memberi laluan untuk Dania lalu. Wajah masam.
“Thanks! You’re so nice!” Dania tersenyum sebaik saja Hairi memberi laluan padanya. Wardina terus mengekori
Hairi memerhati kelibat Dania sehingga Dania hilang dari pandangannya.
“Tengok! Kau ada ke bodyguard iringi kau?” kata Zaki secara tiba-tiba.
“Zaki, kau ni!” Hairi mengetap bibirnya menahan marah. Time-time sebegini sepatutnya Zaki tenangkannya tapi naikkan kemarahanya lagi ada la. Dania ni memang sengaja cari pasal dengan aku. Ni Hairi, kau ingat aku akan lepaskan kau begitu saja.

4 comments:

epy elina said...

hohohoh...
x sngka dania bgitu kaya..
nak dania ngn hairi...
br hairi jtuh cnta kat dania...
Br la hairi yg mmberi kbhagiaan trakhr kpd dania...
best2..
smbung2..

Hana_aniz said...

hahaha.. padan muka hairi!
takbur betul!!
suka sgt kat dania!
nak lagi writer!

keSENGALan teserlah.. said...

wakakakaka..
btol2..
rse2nyee..
hairi bley beri kebahagiaan pada danie..
mle2 gado..
lme2 ske la tuh..
huhu..
tanakla dania mati..
huhu..
smbng2..

GOlDEn SaNd said...

kayanye dania..dasat tol r..bangga gak bl dgr..huhu
pdan muka hairi..blagak tol die..last2 msti die jth cinta kt dania nie..hehe

Post a Comment