Monday, October 26, 2015

Tuk Tuk Dia Ketuk Pintu Hatiku Bab 5


Bab 5



            “Assalammualaikum, Mak Jah!” tegur Liya. Dia tersenyum melihat Mak Jah yang sedang sibuk memasak mee goreng di dapur warung.

            “Waalaikumussalam. Hish… Liya, awat mai kot dapur! Tu hah… pintu depan kan ada. ” Mak Jah tersenyum melihat Liya. Dia memasukkan cucur udang yang dipotong ke dalam mee untuk digoreng.

            “Shortcut! Mak Jah, Liya nak order mee ni?” Liya memberitahu tujuannya. Teringat pesanan mak tadi sebelum keluar. Ada tetamu nak datang ke rumah. Siapa lagi kalau bukan kawan abang yang dari KL tu? Kawan abang tapi aku jugak yang nak beli makanan. Tak patut betul!

            “Boleh! Boleh!” Mee goreng yang telah siap diletakkan di atas dua pinggan kosong. “Kalau nak order, meh ikut Mak Jah. Kalau main cakap saja, Mak Jah tak ingat. Maklumlah sejak dah senja ni, daya ingatan dah kurang fungsi.” Mak Jah berseloroh. Dua pinggan mee goreng diangkat untuk dibawa ke kaunter. “Mat, meja  no. 5.” Beritahu Mak Jah pada pekerjanya.

            Liya mengekori dari belakang. “Dah senja, hish… mana ada! Liya tengok Mak Jah masih bergetah lagi. Kalah Cik Ta!”

            Mak Jah menampar lembut bahu Liya. Malu dengan usikan Liya. “Jangan hang nak merapu yang bukan-bukan, Liya. Nak order apa?” Pen sudah ada di tangan.

            “Mee goreng lima! Cucur udang lebih.” Pesan Liya. Itu memang sudah menjadi kebiasaan. Cucur Mak Jah memang sedap. Terbaik punya! Mee goreng dan mee kuah Mak Jah memang sedap, sekali rasa nak lagi. Kalau boleh, naik saja aku syorkan kat Jalan Jalan Cari Makan TV3. Biaq depa rasa makanan orang utara pulak!

            “Lima! Selalu empat saja.” Mak Jah terkejut. Tiba-tiba saja terlebih satu. “ Ada tetamu ke? Aaaa… Mak Jah tahu mesti marka Liya? Dalam diam dia ada marka.” Giliran Mak Jah pula tersengih.

            Sebelum sempat Liya menjawab, terlebih dulu ada suara yang menyelit.

            “Marka? Siapa yang nak kat dia, Mak lang! Dia kan perempuan plastik! Muka tu bukan muka asal pun. Kalau tak muka tu hodoh nak mampus. Kalau dia tak buat plastic surgery, dah tentu orang kampung dah pulau dia. Entah-entah dah lama kena halau orang kampung.” Perli Lah. Dia tersenyum ke arah Rahman yang turut sama tersengih.

            Liya hanya mendiamkan diri. Kepala ditundukkan ke bawah.  Air muka Liya berubah.

            “Lah, hang ni pasal pa hah? Suka sangat sakitkan hati Liya. Setahu Mak lang, Liya tak pernah sakitkan hati hang. Apa masalah hang ni? orang kampung tak ada pun masalah dengan Liya. Hang tu yang selalu ada masalah dengan orang kampung. Kerja merayau saja, suruh kerja tak mau. Penyegan nak mampus” Mak Jah bersuara.

            Tiba-tiba Lah bangun. Dia menghentak tangan di meja. Bengang! “Jangan sikit mulut Mak Lang tu! Lah ni anak saudara Mak lang, patutnya Mak Lang sebelahkan Lah bukan perempuan plastic tu.” Jerkah Lah. Dia sudah tak pedulikan orang yang sedang makan di warung tu. Dia terus berjalan ke arah motor yang dipakir di hadapan kedai. Rahman mengekori dari belakang.

            “Tu .. Tu… Nak pi mana? Minum tak bayar lagi.”

            Lah menoleh. “Argh …. Dengan anak saudara sendiri pun nak berkira. Minta saja kat ayah.” Lah terus menghidupkan enjin motor dan sengaja press minyak motor dengan kuat sebelum berlalu pergi.

            “Eeeee…. geramnya aku! Kalau la 10 orang anak saudara aku perangai macam Lah ni, bankrupt kedai aku. Asyik makan free saja. Dah besaq pun harap duit bapak lagi.” Marah Mak Jah sambil mencekak pinggang.

            “Dah la tu, Mak Jah. Sat gi naik pulak darah tinggi tu.” Liya usap belakang Mak Jah perlahan-lahan.

            Mak Jah menaik nafas dan dihembus perlahan-lahan. Dia baru sedar yang banyak mata sedang memerhati ke arahnya. Kerana marahkan Lah, terlupa pulak pelanggan yang makan kat situ. “Minta maaf naa…..” Mak Jah tersenyum. Dia menoleh dan memegang tangan Liya. “Mak Jah minta maaf Liya. Mulut Lah tu mulut celupar. Jangan ambil hati.”

            “Alah… kenapa Mak Jah nak minta maaf, Liya tak ambil hati pun. Apa yang Lah cakap tu benda betul pun! Liya tak kisah.” Liya cuba tersenyum walaupun hakikatnya dia terasa sikit. “ Aaaa…. Mak Jah, bila mee goreng nak siap ni? Tak pasai-pasai pulak, tetamu kat rumah tu minum air saja.” Liya berselorah. Dia ketawa. Cuba mengubah topic perbualan.

            “Ya lah! Sat naa…… Mak Jah pi buat.” Bergegas Mak Jah berjalan ke dapur.

            Liya sedar masih ada mata yang sedang melihat ke arahnya. Liya cepat-cepat berjalan mengekori Mak Jah ke dapur. Kisah aku satu kampung dah tahu, aku tak sangka sanggup Muaz buat aku macam ni. Satu kampung dicanangnya. Aku malu nak berhadapan dengan kampung. Setahun aku tak berani keluar rumah. Mulut orang kampung memang menakutkan. Yang pasti wajah aku memang berbeza dari yang sebelumnya. Itu kenyataan yang aku patut terima.




                                    ***********************************

            Enjin motor dimatikan. Liya turun dari motor dan menoleh ke arah kereta Volkswagen Polo berwarna hitam yang dipakir di halaman rumah. “Kawan abang dah sampai.” Liya mengambil beg plastic mee goreng dan bergegas masuk ke dapur.

            “Mak! Dah lama kawan abang sampai ?” tanya Liya melihat Hajah Salmiah yang sedang membancuh air. Kata nak datang lusa, tup tup saja nak datang hari ni. Kelam kabut jadinya. Tak sempat nak beli barang rumah, dalam peti ais tu kosong. Apa pun tak ada. Nasib baik kedai Mak Jah buka hari ni, kalau tak aku rebus saja ubi kayu kat belakang tu. Biaq dia rasa, datang ikut suka hati.

            “Baru ja sepuluh minit. Cepat hidangkan makanan tu.”

            Dengan pantas Liya mengeluarkan pinggan kosong dan kemudian membuka bungkusan mee goreng agar mudah dihidangkan. Setelah siap, Liya mengekori Hajah Salmiah membawa makanan dan minuman ke ruang dapur.

Liya terkejut melihat lelaki yang duduk di sebelah abangnya. Mak oiii….. Ini manusia ke jembalang. Panjangnya rambut dia, kalah rambut aku. Berjambang pulak tu, eee…. Tak rimas ke? Nanti nak makan macam mana? Nampak ke mulut tu. Takkanlah makan sekali ... Wek…… nak termuntah aku.

            “Maaflah, lambat sikit. Mak cik ingatkan Adli datang esok, tak sempat mak cik nak masak. Ini saja yang ada. Itu pun mak cik suruh Liya pergi beli.”

            Hazri mengambil dulang dari tangan Hajah Salmiah dan diletakkan di meja kecil di hadapan mereka berdua. Tanpa disuruh, Hazri menuang air di dalam cawan.

            Lelaki itu berdehem beberapa kali sebelum memulakan bicaranya. “It’s okey, Mak cik. Saya yang datang awal, maklumlah dah tak sabar nak tinggal sini. Dah jemu dengan suasana bandar. ” Suaranya serak-serak basah. Dia batuk secara tiba-tiba. “Maaf! “

            “Dah lama batuk?” tanya Hj Razali.

            “Dah dua minggu, pak cik. Dah tak larat nak makan ubat lagi, tak baik pun.”

            “Laa….. Tak pa, sat gi mak cik buatkan air madu untuk hilangkan batuk. Insya Allah nanti baik.” Hajah Salmiah menyampuk. Risau melihat anak muda itu batuk.

            “Tak payahlah, susahkan mak cik pulak. Tadi saya dah beli ubat kat farmasi. Dah minta ubat batuk kuat sikit, esok baiklah.”

            “Bro, jangan takut. Aku berani jamin, batuk kau akan hilang. Tengoklah. Ini ubat cara orang kampung. Confirm baik. Tak payah keluar duit langsung. Dalam erti kata lain, mak aku ni doktor tak berlesen. Biasalah masa kecik nak jadi doktor, tup tup … jadi cikgu. ”Hazri menepuk bahu sahabat baiknya.

            “Hish… budak ni.”  Hajah Salmiah menjeling.

            “Terima kasih, mak cik!” ucapnya dengan penuh sopan.

            “sama-sama” Hajah Salmiah tersenyum.

            “Aaaa….. sebelum pak cik terlupa, ini Liya. Anak bongsu pak cik.”

            Pandangan lelaki itu berubah ke arah Liya yang berdiri di sebelah Hajah Salmiah. Lelaki itu tersenyum. “ Hi, saya Shahrul Adli. Just panggil saja Abang Adli.”

            “Kenapa pulak adik aku nak panggil kau,abang!” Hazri menyampuk dengan wajah terkejut.

            “Iyelah! Adik kau kan muda dari aku!” jawab Adli yang kelihatan terpinga-pinga.

            Tiba-tiba saja Hazri ketawa terbahak-bahak. Geli hati! Dia baru teringat sesuatu.  “Muda? Cuba kau tengok betul-betul, muka adik aku tu dah berkerut. First time orang tengok,  mesti teka umur dia around 40 tahun. Antara aku dan Liya, orang selalu kata aku nampak muda. Awet muda katakan.”

            Dahi Adli berkerut. Aku tak faham.

            “Liya ni sebaya dengan kamu, Adli! Dia kembar Hazri. Kamu tak tahu ke? Atau …. Hazri tak pernah cerita ke?” tanya Haji Razali. Renungan terus dihala pada Hazri yang masih ketawa.

            “Kembar?” Adli terkejut.

            “Hish… Hish…. Budak bertuah ni!” Hajah Salmiah mengeleng kepala beberapa kali.

            “Muda tiga minit saja “ Adli kembali menyambung ketawanya. Rasa lucu. Adli baru teringat tadi. Sepanjang aku kawan dengan Adli, aku tak pernah cerita pun yang aku ada kembar. Aku cakap aku ada adik saja. Tapi memang betul pun, Liya adik aku.

            Liya mengetap bibir melihat perangai abangnya. Menyampah aku! “Mak! Ayah! Liya nak keluar, jumpa Tok Imam. Sakit telinga nak dengar badut circus gelak.” Beritahu Liya sebelum berlalu keluar dari rumah. Liya sempat menoleh. Masih kedengaran sisa-sisa ketawa dari Hazri. Geram! Liya terus hidupkan enjin motor. Dia sengaja press minyak motor dengan kuat sebelum berlalu pergi.

                                    ************************************

           
            Adli mengeluh. Sekilas anak mata bergerak melihat telefon bimbit yang masih tak henti-henti berbunyi sejak tadi. Adli malas nak jawab lebih-lebih lagi panggilan itu dari Zalika.

            Pandangan dihala melihat suasana sawah padi yang terbentang luas. Adli tersenyum. Dia kagum dengan keindahan malam di sini. Sangat cantik. Belum pernah aku lihat keindahan seperti ini. Berbeza dengan suasana di KL. Kehadiran bulan dan bintang penyeri suasana yang gelap gelita. Lebih-lebih lagi suasana sunyi sepi dan hanya kedengaran bunyi cengkerik seolah-olah irama muzik yang sedang berkumandang. Jiwanya terasa tenang. Lupa seketika masalah yang berserabut di kepala.

            “Assalammualaikum…..” ucap Hazri dengan nada seperti budak tadika memberi salam.

            Adli menoleh. “Waalaikumussalam.” Adli tersenyum dengan kedatangan sahabat baiknya yang dikenali sejak belajar di MCKK.

            Hazri melangkah masuk dan terus duduk di bangku kayu yang diletakkan di luar rumah sewa. “So macam mana? Selesa tak?”

            “So far, aku suka kampung kau. Tenang! Nyaman! Damai.”

            “Itulah…. Dulu lagi aku ajak kau ikut aku balik kampung tapi kau tak nak. Macam-macam alasan kau bagi kat aku. Sekarang ni siapa yang rugi.”

            “Look! I’m here now!”

            Hazri tersengih. Mug di tangan dihulurkan pada Adli “Mak aku buatkan minuman untuk hilangkan sakit tekak dan batuk kau. Minum cepat. Time tengah suam ni.”

            “Air apa?” Kelihatan Adli seperti was-was.

            “Air madu. Madu asli! Sedap. Rasalah. Eee… macam budak-budak. Kalau kau tak minum, kecik hati mak aku nanti.”

            “Perangai kau dari dulu sampai sekarang masih tak berubah. Tahu saja buat orang ikut cakap kau.” Mug terus diambil dan air madu diteguk hingga habis.  “Ucap terima kasih kat mak kau. “

            “Ala …. Benda kacang saja.”

            “Pasal kembar kau tu, kenapa kau tak pernah citer kat aku? Kalau aku tak datang sini, agaknya aku still tak tahu kau ada kembar. Patutlah bila aku tanya lebih-lebih pasal adik kau, kau tahu nak elak saja. Tapi kenapa muka kau tak sama macam Liya?”
           
            Hazri terkedu beberapa saat.  “Eh, dah tentulah tak sama. Aku lelaki, Liya perempuan. Kami ni kembar tak seiras. Kenapa kau dah falling in love kat adik aku ke? Aaaaa…. Kau jangan cari pasal! Aku tak nak Rita serang adik aku. Aku tak nak.”

            “Bab tu kau jangan risau, aku single sekarang ni.” Adli terus mengeluh. Nada suara begitu lemah.

            “What?”  Hazri terkejut besar. “Kau biar betul, Adli! Hari tu aku jumpa korang berdua, okey saja.”

            “Itu lima bulan lepas. Kami dah break up.”
           
            “Sebab apa? Cuba kau citer kat aku. ” Hazri rasa tak percaya. Seingat aku, mereka berdua couple sejak kecil lagi.  Saling menyayangi, saling mempercayai dan  saling memahami antara satu sama lain. Tapi kenapa tiba-tiba saja break, pelik tu. Mesti ada sesuatu yang berlaku.

            “Rita yang minta break.” Nada suara Adli mula bergetar. Dia dah tiada tempat untuk mengadu masalah itu. “Rita akan bertunang dengan abang aku tahun ni. Maybe they get marry next year.”

            “Abang kau? Kenapa abang kau pulak? Eh, bukan ke abang kau tahu kau bercinta dengan Rita? Apasal pulak abang kau potong line? Aku tak faham.” Tiba-tiba Hazri teringat Razman, abang Adli.  Bapa sama tapi berlainan ibu. First time aku jumpa Razman, aku dapat rasa hubungan Adli dan Razman tak baik.  Dingin saja. Malah Adli jarang bercerita tentang abang dan keluarganya. Kalau ada sikit-sikit saja.

            “Abang aku tahu tapi abah aku tak tahu. Kau sendiri tahu hubungan aku dan family aku macam mana!  Ada keluarga tapi hidup macam anak yatim piatu.“

            “Selama ini kau tak pernah citer pasal kau dan Rita kat abah kau ke?” tanya Hazri.

            “Nope!”

            “What!”  Hazri terus bangun dan berdiri di hadapan Adli.

            “Every time aku nak cakap, abah aku pasti akan tanya bila aku nak berhenti mengajar. Kau tahu kan dia tak suka aku jadi pensyarah. Dia mahu aku jadi arkitek macam dia. Kononnya keturunan family dia semuanya jadi arkitek, cuma aku seorang saja yang pilih kerjaya lain. Dia malu.” Adli mengeluh. Kenapa abah benci sangat kat aku? Salahkah aku memilih kerja yang mulia ini? Apa kurangnya kalau aku nak jadi pensyarah? At least, aku nak ikut jejak arwah mama seorang pensyarah. Bagi abah aku ni umpama duri dalam hidupnya.
            “Cuba bincang baik-baik. Yang penting kau mesti berterus-terang.

            “Dah terlambat, Hazri.”

            “Cepatnya kau putus asa. Ini …..” Hazri menunding jari ke arah Adli dari arah atas ke bawah. “ Rambut panjang? Berjambang? Selekeh? Transfer mengajar di UNIMAP? Semua ni sebab impak putus cinta?” Sengaja suara ditinggikan. Dia teringat bila Adli keluar dari kereta, hampir saja dia tak kenal .

            Adli hanya mendiamkan diri.

            “Dulu kau pernah beritahu aku, parent Rita tahu hubungan korang berdua so kenapa diorang boleh terima pinangan Razman.”

            “Sebab aku tak sekaya Razman. Ada kerjaya! Ada syarikat! Ada rumah. Segala-galanya dia ada. Hanya Razman layak jadi menantu mereka. Siapalah aku ni jika nak disbanding dengan calon pilihan mereka.”

            “Come on, bro! Don’t give up. Kau mesti pertahankan mahligai cinta kau. Takkan kau nak biarkan abang kau rampas kebahagian kau? Aku bukan nak burukkan hubungan korang berdua buat abang kau tu dah melampau. Tak habis-habis nak susahkan hidup kau.”

            “Kau nak aku buat apa, Hazri? Semua ini keputusan Rita. Dia dah tak nak aku lagi. Puas aku merayu tapi semua tu sia-sia saja.  Bagi dia cinta kami tiada erti baginya. Sekelip mata saja hati dia berubah menerima orang lain. Aku betul-betul bodoh. Tak tahu langsung menilai. Aku ingatkan dia setia.”Adli cuba menahan sebak di dadanya. Benar-benar menyakitkan. Dirinya dikhanati oleh wanita yang sangat disayangi selama ini.  Tergamak Rita buat aku macam ni!

            “Tapi …. “ Hazri masih tak berpuas hati. Dia tahu betapa pentingnya Rita dalam hidup Adli.

            “Hazri, please. Kita cakap benda lain saja.” Tegas Adli secara tiba-tiba.

            Hazri terdiam beberapa saat.. Dia menghormati pemintaan Adli. “Baiklah. Esok pagi, aku bawa kau round satu kampung aku ni. Kau pasti jatuh cinta dengan kampung aku ni.” Kata Hazri. Dia tersenyum.

            “Aaaaa….. Itu yang aku tunggu nak dengar.” Adli cuba tersenyum. Walhal hanya Dia saja tahu apa yang sedang bergolak dalam fikirannya.

Saturday, October 3, 2015

Tuk Tuk Di Ketuk Pintu Hatiku Bab 4


           Bab 4

Mulut Liya melopong luas sebaik sahaja pintu rumah sewa dibuka. Liya melangkah masuk. Tuala kecil ditekup di hidung. Banyaknya habuk. Tanpa disuruh, Liya terus membuka semua tingkap agar udara masuk. “Nak bersihkan semuanya hari ni? Sempat ke? Alah… biarlah kawan abang tu bersihkan. Ini bukan kerja sikit, banyak kerja nak kena buat.” Liya bersuara. Betul ke dua bulan rumah ni kosong? Aku rasa macam 20 tahun saja. Tengok tu, habuk berterbangan. Tak elok udara macam ni.

            “Hish… ada ke patut suruh Adli yang bersihkan. Kita kan tuan rumah. Sepatutnya kita bagi service yang terbaik untuk customer. Bersih rumah ni cantik-cantik. Macam ni ke Liya layan customer ? Kalau macam tu, confirm ramai customer Liya lari.”

            “Hello, cik abang oii… .. customer Liya tak pernah lari, bulan ni ja Liya dapat banyak tempahan untuk hari raya korban nanti. 70 ekor lembu, 50 ekor kambing! Cuba abang tengok lembu dan kambing Liya, semuanya gemuk-gemuk. Bukan gemuk lemak tapi gemuk padat dengan daging.  Liya bagi makan sedap-sedap tiap-tiap hari. Quality tu penting. Aaaaaa….. cek kaya lagi tahun ni, alhamdulilah. Amin!” Liya tersengih. Dia bersyukur kerana rezekinya tak henti-henti melimpah.

            “Cis…berlagaklah tu. Tapi tuan dia kurus kering macam lidi. Tiup saja dah melayang.” Hazri mencebik bibir sebelum membawa masuk penyapu dan penyodok sampah. Hmm… banyak kerja jugak ni. Kat atas celiling tu banyak betul sawang, nak kena buang dulu sebelum sapu. Otaknya ligat mengatur kerja yang seterusnya.

            “Liya…. Oooo…. Liya!”

            Liya kaku secara tiba-tiba. Macam ku kenal saja suara tu. Untuk kepastian, Liya bergerak mendekati tingkap dan mengintai dari jauh. Matanya membulat besar melihat Lah yang sedang berbual dengan ayahnya, Haji Razali. Hish… apa pulak mamat ni nak kali ni? Susah hati aku setiap kali dia datang rumah. Takkanlah nak suruh aku jadi model baju pengantin dia lagi kot. Eee… tak naklah aku.  Aku kena lari cepat.

            “Itu Lah kan!” Hazri turut sama mengintai di sebelah Liya.

            Liya menoleh. “Hish… busybody betul.” Jelingan amaran sempat dihadiah pada Hazri. Liya terkejut bila Haji Razali menunjukkan di mana mereka berdua berada sekarang.  Ahhh… parah aku macam ni. Aku kena lari sekarang. Matanya tepat melihat pintu belakang rumah. Liya mula merangkak.

            “Dah buang tabiat agaknya? Kecik-kecik tak nak merangkak tapi bila dah tua bangka  nak merangkak pulak.” Hazri mengelengkan kepala. Rasa pelik melihat Liya yang merangkak di ruang tamu yang lantainya penuh dengan habuk.

            “Hish, diam boleh tak? Kalau Lah tanya, cakap saja Liya tak ada.”

            “Pasal pa pulak? Bergaduh ke? Selalunya kalau jumpa Lah, melompat sampai tak jejak tanah. Ada saja gossip. Hal kat Perlis ni semua Lah tahu. Pasal pa? ” Tanya Hazri hairan.

            “Eeee…. Lah tu datang ada hajat.”

            “Hajat apa? Nak pinang Liya ke?” Hazri terus ketawa terbahak-bahak. Dia tak dapat bayangkan Liya dan Lah bersanding di atas pelamin. Eee… tak sesuai.

            Liya mengetap bibir dan terus bangun berhadapan dengan Hazri. “Not funny, okey! Lah tu asyik suruh Liya jadi model baju pengantin dia. Liya tak naklah. Cukuplah sekali Liya jadi model dia. Tak selesa tau pakai baju pengantin tu. Ada banyak renda dengan labuci. Baju ketat pulak tu. Tak masuk angin langsung. Tudung pulak, macam-macam style. Tiba-tiba saja ada sekuntum bunga ros kat kepala. Macam orang gila, abang tahu tak. Then make up pulak, tebal nak mampus. Boleh join opera cina. Eee…. Tak suka!”

            “Bestffriend hang jugak.”

            “Huh, malas nak cakap dengan abang. Ingat cakap, Liya tak ada.” Pesan Liya yang ingin meloloskan diri sebelum Lah datang.

            Tiba-tiba Hazri tersengih lebih-lebih lagi dengar Lah yang sedang memanggil nama Liya. “Masuklah, Lah! Liya ada kat dalam ni.” Hazri sengaja meninggikan suara agar Lah dengar.

            Air muka Liya berubah serta merta. Cis.. tak guna punya abang! Bukan nak tolong adik, tahu menyusahkan lagi adalah. Eee….  Muka Liya terus masam.

            “Liya!” Tiba-tiba kepala Lah terjonggol di muka pintu sambil tersengih. “Assalammualaikum.”  Lah memberi salam.

            “Waalaikumussalam. Masuklah… Amboi Lah, kuningnya hang hari ni. Baru balik dari istana ke?” usik Hazri.  Dia cuba menahan ketawa melihat penampilan Lah. Dah la kameja kuning lepas tu seluar pun kuning. Kasut jugak kuning. Complete pakej.

            “Hang ni kalau tak perli aku sehari memang tak boleh. Ada- ada saja.” Lah melangkah masuk sambil membetulkan bag warna kuning di bahunya. Dia memandang ke arah Liya. “Liya! Aku …..”

            “Tak mau.” Liya terus mencelah.

            “Tak mau? Tak mau apa?” tanya Lah dengan lembut. Dia terkejut.

            “Dia tak mau jadi model baju pengantin hang.” Hazri jawab bagi pihak Liya.

            “Ooooo… Aku ingat apa tadi! Hang ni takut sangat aku suruh hang jadi model aku. Tak aih …. Patut la hang tak angkat call aku. Tak baik buruk sangka kat aku. Ni aku datang sebab nak bagitau kat hang, kawan aku Man yang dok kat Kuala Perlis tu nak beli 2 ekor kambing hang. Tengok,aku tolong promote business hang tahu dak.  Sampai hati hang buat aku macam ni, kecik hati aku tau. Sedih…..” Cara Lah bercakap ada iramanya sendiri. Tangan diletakkan di dadanya dan bibir dijuih sedikit ke depan. Tanda merajuk. “ Tak palah, aku balik dulu. Ada kawan pun bila senang saja, bila susah tak nak tolong kita. ”

            “Eh!......” Liya berjalan pantas menahan Lah. “Okey! Aku minta maaf. Janganlah merajuk. Okey! Hanglah kawan aku dunia akhirat. Antara hang dengan Ton, hanglah bestfriend aku yang paling cantik. Bergaya! Fashionista kampung ni. Aku bangga hang kawan aku. Sorrylah, lepas ni hang nak suruh buat apa aku buat. Forgive me, okey?” Liya membuat mimic muka comel. Dah macam garfield minta lasangna kat tuannya.

            Lah memandang ke arah lain. Masih merajuk.

            “Please!” Liya bergerak sedikit agar Lah melihat wajahnya. “Okey! Begini aku sanggup jadi model baju pengantin hang kalau hang maafkan aku.”

            “Betul ke?” Tiba-tiba nada  suara Lah berubah. Berminat.

            “Tapi sekali saja.” Tegas Liya.

            “La…. Sekali ja.”

            “Ya.”

            Hazri hanya tersenyum memerhati mereka berdua yang sedang berurusniaga.

            “Tapi …..”

            “Hang ni orang dah bagi betis nak peha pulak. Eee… memang nak kena ni. Kalau macam tu, aku tak naklah jadi model hang.” Liya mengetap bibir. Dah kira baik aku sanggup nak jadi model dia. Kalau tak nak ,sudah.

            “Ala …… okeylah! Sekali pun boleh la.  Okey, aku setuju. Jangan marah aku”  Lah mencuit bahu Liya. Dia pulak pujuk Liya.

            “Ini siapa marah siapa? Tak faham aku dengan hangpa berdua ni.” Hazri mengeleng kepala beberapa kali.  Dia melihat penyapu yang ada di tangan tiba-tiba Hazri mendapat idea.  Dia memandang Lah sambil tersengih. “Lah……” Mendayu suara Hazri memanggil. Kalau ramai yang tolong, cepat habis.

            Liya mengetap bibir. Dah mulalah tu, dah ku agak. “Lah! Baik hang cepat balik, abang aku ni tak boleh tengok orang senang. Adalah tu dia nak bagi kerja kat hang. Baik hang balik siapkan hantaran customer hang tempah tu.”  Liya terus menolak Lah keluar. Dia tak mahu Lah jadi mangsa abangnya. “Nanti hang suruh kawan hang, Man tu … Jumpa aku kat kandang kambing aku. Senang cakap, Whatsapp jalah.”

            “Okey! Aku balik dulu. Ingat janji hang kat aku tu.”

            “Aku ingat la. Balik cepat. Bye!” Liya melambai tangan pada Lah. Kepala digeleng beberapa kali melihat gaya Lah berjalan. Amboi…. Jalan tu mengalahkan mak itik. Macam ada irama aku tengok. Patulah mak selalu tegur Lah berjalan.

Selepas kelibat Lah hilang, Liya mengeluh kuat. Malas aku nak masuk tolong, ikut hati boleh saja aku lari. Tapi aku ni adik yang baik, tak sampai hati nak tengok abang aku buat kerja seorang. Nasib akulah dapat abang cunning macam tu. Eee….geramnya. Liya melangkah masuk melihat Hazri yang sedang menanti dirinya. Penyapu sawang dihulurkan dan disambut dengan kasar oleh Liya.  “Lepas ni jangan harap Liya nak tolong abang.” Liya terus memulakan kerjanya.

            Hazri tersenyum lebar. “ Thank you tapi nak tolong tu kenalah ikhlas.”

            Liya sempat menjegil matanya seraya mulut terkumit-kumit berkata sesuatu. Sabar jerlah …..