Sunday, December 7, 2014

Novel Bukan Dua Tapi Tiga?


 Syukur Alhamdulilah, akhirnya novel Bukan Dua Tapi Tiga? diterbitkan untuk keluaran Penulisan2u December 2014 .  Saya harap anda semua akan terhibur dengan karya saya yang ke-3.





Setelah 26 tahun membawa diri ke kota London, Munirah mengambil keputusan untuk pulang ke Malaysia bersama anak-anaknya Aleya, Alisa dan Alina untuk berjumpa dengan suaminya, Dato Syed Mohd Kadir yang sebelum ini tidak mengetahui akan kelahiran tiga puteri kembarnya selepas dia menghalau keluar Munirah dari rumahnya.

“For what? Kenapa kita nak jumpa dia? Kewujudan kita pun dia tak tahu. Tak ada faedah pun. Bukannya dia kenal kita. After all this time, ibu yang besarkan kita. Dia tak mainkan apa-apa peranan pun.” – NUR ALEYA.

“Kenapa tiba-tiba saja kita perlu terima dia dalam hidup kita? Selama 25 tahun kita tinggal di London, ada tak dia cari ibu? Ada tak? Tak! Tak berbaloi kita buat baik dengan orang seperti itu.” – NUR ALISA.

“Dia tu abah kita! Walau apapun kesalahan abah, dia tetap abah kita. Ayah kandung kita.” – NUR ALINA.

Akhirnya hanya Alina pulang bersama Munirah untuk berjumpa dengan Dato Syed Mohd Kadir. Kewujudan Alina diterima baik oleh Dato Syed Mohd Kadir yang menyangka Alina ialah anak tunggalnya. Namun, kehadiran mereka berdua tidak disenangi oleh isteri kedua Dato Syed Mohd Kadir, Kartika kerana bimbang kedudukannya tergugat. Yang pasti, harta dan syarikat milik Dato Syed Mohd Kadir akan diwarisi oleh Alina kerana Alina satu-satunya zuriat kandungnya yang ada.

Keadaan bertambah rumit selepas permintaan Munirah untuk bercerai tidak dipersetujui oleh Dato Syed Mohd Kadir yang ingin memulakan kisah hidupnya dan menghabiskan sisa-sisa hidupnya bersama wanita yang dahulunya dibenci dan kini dicintainya sepenuh jiwa.

Kerana terlalu bimbang keselamatan Munirah dan Alina, Aleya dan Alisa menjejakkan kaki buat pertama kalinya di Malaysia. Laut yang tenang pasti akan bergelora dengan kehadiran Aleya dan Alisa. Ada saja cara mereka berdua lakukan agar Munirah dan Dato Syed Mohd Kadir tidak bersatu semula. Kehadiran Tengku Iskandar, Dr. Nazri dan Zahari kononnya seperti The Three Musketeers yang sentiasa berada di samping Dato Syed Mohd Kadir seringkali menggagalkan rancangan Aleya dan Alisa.

Lalu dapatkah Dato Syed Mohd Kadir mengetahui kewujudan dua lagi anaknya? Berjayakah Aleya dan Alisa memisahkan ibu bapa mereka? Mampukah Dato Syed Mohd Kadir memiliki semula cinta wanita yang pernah disakiti dan dilukai selepas 26 tahun?


                                         ************************************************




9 comments:

eija said...

wa akhirnya kuar jugak cite nie

nurul said...

Dah order n bayar...tgh tggu proses penghantaran je...h ehh hehhe

h risya said...

yes akhirnya keluar juga buku ni tak sabar nk prgi pwtc beli buku ini

wanee said...

dah lame tgu novel nie..blik keje trus g cari kat popular

SYIHA AKIRA said...

sy nak baca 4x tapi x puas agi bace hehehehehe,kak azimah kenapa jalan cerita ye banyak bezanya berbanding dalam blogspot ini

Farina Yasmin said...

dah baca. best!! buat lah sekuel pasal anak anak dia lps kawin pulak! :)

NuRuL AdhiLLa (Eunhaediela) said...

sya dh beli dh.. mmg best giler la sis..

maizaki yuuki said...

nape jalan cite lain.. waktu alye kluar office dato kadir tu x de laaaa....

My Beadz World said...

Yes tadi pergi kedai uncle kat pertama:-) ternampak buku ni ya ketiga-tiga saya ada

Post a Comment