Sunday, November 22, 2015

Tuk Tuk Dia Ketuk Pintu Hatiku Bab 6

BAB 6

            Adli membuka pintu sebaik saja menjawab salam. “ Awalnya kau datang. Kau bawa apa tu?”

            Hazri menunjukkan dulang yang dipenuhi dengan makanan dan minuman. “Jeng Jeng! Breafast la.  Kita makan kat pangkin tu.” Bibir dijuih ke arah pangkin kayu yang terletak berhadapan sawah padi. Hazri berjalan dan meletakkan dulang di atas pangkin.

            Tanpa banyak soal, Adli terus ekori Hazri dan kemudian duduk di atas pangkin.

            “Air kopi! Karipap daging ! Cucur badak! Aaa… makan cepat. Dah sejuk nanti, tak sedap.”

            “Homemade ke?”  Adli menunjukkan kuih karipap di tangan.

            “Of course la.”

            “Mak ayah kau dah makan ke? Takkanlah kita berdua saja breakfast.” Tiba-tiba Adli teringat, mata melihat mencari Haji Razali dan Hajah Salmiah.

            “Diorang dah breakfast. Awal-awal lagi dah pergi kebun.”

            “Oooo…. Liya?”

            “Entah. Tadi aku nampak dia packing kuih muih ni nak bawa pergi kerja. lepas tu dia masuk bilik balik. Tidur balik kot.” Kuih cucur badak dimakan dan dikunyah perlahan-lahan. Sedap betul cucur badak ni. Tiada sesiapa yang dapat tandingi cucur badak yang dibuat Liya.

            Adli yang sedang mengunyah karipap tiba-tiba terhenti. Anak mata tepat memandang Hazri. “Maksud kau, kau ambil kuih muih ni tanpa pengetahuan Liya?” tanya Adli.

            “Aaaaaa………..”

            “Abang!” Tiba-tiba terdengar jeritan dari arah rumah Hazri. Suara Liya memecah suasana sepi pagi itu.

            “Tu ….. Liya dah tahu. Cepatlah makan.” Jawab Hazri seraya tersengih mendengar suara Liya. Pasti dah tahu, aku rembat makanan dia. Ala… takkan adik beradik nak berkira.

            “Kau ni tak abis-abis nak usik adik kau! Suka sangat sakat orang. Dulu sampai sekarang still lagi tak berubah” Kepala digeleng beberapa kali mengingatkan perangai Hazri. Kat sekolah, Hazri memang famous. Famous sebab kuat menyakat orang.

            “Well …. You know me!” Hazri tersengih. “Oh ya…. Ini air kau kena minum. Air madu. Sebelum pi kebun, mak aku dah pesan banyak kali. Bagi kau minum air madu ni.” Mug berisi air madu diletakkan di hadapan Adli.

            “Ala … susahkan mak kau pulak.” Hazri rasa bersalah.

            “Tak ada susahnya pun. Minum saja. Mak aku tu doktor kampung. Cakap saja sakit apa, confirm mak aku ada ubatnya. Ubat tradisonal la. Rebus daun itu la, rebus akar pokok ini la. Sebab tu kami semua tak sakit, kalau sakit pun pura-pura tak sakit. Iyelah takut kena minum ubat mak aku.  Nasib baik kau batuk saja, kalau tak  …. Dapatlah kau rasa ubat mak aku tu. “ cerita Hazri dengan penuh perasaan.  Dia masih ingat rasanya, boleh termuntah balik makanan yang ada dalam perut. Pahit giler. La ni, mak ada hobi baru pulak. Suka blend buah dan sayur buat jus. Takut aku tengok, entah apa rasanya. Yang selalu jadi mangsa, Liyalah… Dalam hati, Hazri ketawa.

            “Aku suka family kau. Kelakar and warm dengan kasih sayang. Tak macam keluarga aku ….. Dingin. Kalau jumpa pun, gaduh saja. Aku cemburu dengan family kau.” Kata Adli. Dia cuba tersenyum. Kenapa keluarga aku tak seperti keluarga Hazri? Walaupun mereka hidup sederhana, kasih sayang mereka tak pernah kurang.  Lain pula dengan family aku, hanya tahu kejar kekayaan dunia saja. Hatinya sedih.

            Bahu Adli dipegang dengan lembut. “Kau anggap saja family aku macam keluarga kau. “ kata Hazri. Dia faham pergolakan kelurga Adli. “Lagipun mak aku suka kalau ada anak seorang lagi. Adalah teman nak minum jus mak aku nanti. Selamat aku!” Adli terus ketawa.

            “Pandai kau nak lepaskan diri yer….”

            “Nak hidup! Barang-barang kau, kenapa sikit saja kau bawa?” tanya Hazri. Dia baru teringat untuk bertanya. Beg pakaian satu saja. Dalam bonet kosong pulak tu.

            “Sorry, aku terlupa nak beritahu kau. Lepas raya haji baru aku pindah sini, ada banyak benda kat KL aku nak kena settle dulu.”

            “It’s okey, aku faham. Kau settle dulu hal kau.” Bahu Adli ditampar Hazri dengan lembut. “Cepat makan! Lepas ni aku bawa kau round kampung aku. Kita naik vespa arwah tok aku. Confirm kau suka.” Adli tersengih.  Dia tuang air kopi di dalam cawan Hazri. Lepas dah makan boleh la aku bawa Adli cuci mata tengok kampung aku. Releks…




5 comments:

salmi fasliena said...

Pendeknya....tak cukup la kak...sambung lg...

Kim said...

Sikitnya. Please sambung lagi.

eija said...

Alamak k.lily pendek nya.

Unknown said...

Alhamdulillah..hbis jga bca smua entry2 sis stlah dkat smiggu bkmpung kt blog ni (baru tau kwjdan blog ni)..hehee..lps ni misi mncri nvel2 pula..thank sbb sis dah mnceriakan my whole week..baru dpt feedback dr kdai bku..ada 2 ja novel kt kdai dia Rahsia Hati n Bukan 2 Tapi 3?..novel lain still searching..can't wait for next entry

Lily said...

To unknown, terima kasih sebab baca karya akak. :)

Post a Comment